Business Development Manager in Amsterdam

Betekenis Business Development:
Business Development is het creëren van waarde voor een organisatie op lange termijn.

Er zijn vele namen en interpretaties voor de commerciële vertegenwoordiger in een bedrijf. Om het simpel te houden, de Business Developer, ook bekend als Business Development Manager, zorgt ervoor dat een product of dienst proactief wordt verkocht aan zowel nieuwe- als bestaande klanten.

In dit artikel worden de verschillende onderwerpen besproken:

 • De betekenis van een Business Developer
 • Het onderscheid tussen junior, medior en senior carrièreniveaus
 • De functieomschrijving en takenpakket van een Business Developer
 • Het gemiddelde salaris van een Business Developer
 • Business Developer vacatures in Amsterdam
Business Development Manager Amsterdam

Wat is Business Development?

Voor veel mensen zal het vakgebied Business Development een andere betekenis hebben en heeft het beroep voor hen een andere inhoud. Maar wat is Business Development? Business Development houdt zich bezig met de bedrijfsgroeimogelijkheden op lange termijn, zowel intern als extern, en dit ontwikkelen en implementeren. Bij Business Development kan het bijvoorbeeld gaan om nieuwe proposities, nieuwe product-marktcombinaties of zelfs nieuwe producten of diensten.

Bij Business Development krijg je te maken met verschillende carrièreniveaus die afhankelijk zijn van de ervaring die iemand heeft in dit vakgebied. Je hebt, zoals bij vele andere beroepen, te maken met de verschillende niveaus: junior, medior en senior. Ben jij werkzaam voor een bedrijf en op zoek naar een Business Development Manager, ga direct naar onze voor klanten pagina.

Wat is een Business Development Manager?

Nu er bekend is wat de term Business Development inhoudt, luidt daarna de vraag: Wat is een Business Development Manager?

Een Business Developer, ook wel een Business Development Manager genoemd, houdt zich bezig met het Business Development van een bedrijf. Deze Business Development Manager zorgt simpel gezegd, zoals de naam al zegt, voor meer business en de groei van het bedrijf. De Business Development Manager zorgt voor nieuwe omzet bij nieuwe- en bestaande klanten. De Business Development Manager doet dit door een selectie te maken van potentiële bedrijven die een behoefte hebben aan wat het bedrijf van de Business Development Manager verkoopt.

Wat doet een Business Development Manager?

Het takenpakket van een Business Development Manager is heel erg divers, verschilt van dag tot dag en hangt af aan de grootte van het bedrijf. De Business Developer houdt de nieuwste trends en ontwikkelingen van de markt in de gaten, onderhoudt bestaande relaties en bouwt relaties met potentiële klanten.

De functieomschrijving van een Business Development Manager zullen er anders uitzien per carrièreniveau. Zo zullen de juniors, mediors en seniors verantwoordelijk zijn voor verschillende takenpakketten. De juniors Business Developers zullen in het algemeen een ondersteunende rol spelen voor de mediors en seniors. Veel voorkomende taken van een junior Business Manager zijn het doen van onderzoek over de markt waarin het bedrijf zich bevindt en het ondersteunen met de verschillende klantenrelaties.

Een medior Business Developer kan door zijn langere werkervaring en kennis over het vakgebied uitkijken naar een uitgebreidere functieomschrijving. De medior kan meer zelfstandigheid verwachten, zal regelmatig zelfstandig aan projecten werken en beschikt een eigen klantenbestand.

Een senior Business Developer zal beschikken over een soortgelijk takenpakket als een medior. De omvang en het belang van het project zullen aanzienlijk groter zijn en beschikken zij over een ruimer klantenportfolio. Daarnaast kan een senior Business Developer additionele rollen op zich nemen binnen het bedrijf zoals manager, consultant, teamleider of product owner.

De functieomschrijving van een Business Development Manager zal altijd divers en verschillend zijn met allerlei verschillende taken en verantwoordelijkheden. Tot de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een Business Development Manager kunnen behoren:

 • Het identificeren van nieuwe klanten
 • Marktonderzoek en het spotten van nieuwe trends
 • Het benaderen van nieuwe klanten
 • Het uitwerken van proposities
 • Het opvolgen van leads
 • Onderhouden en uitbreiden van klantportfolio
 • Het omzetten van kansen
 • Het bewaken van intern en extern commercieel proces
 • Consulent zijn voor huidige klanten
 • Het leiden van een team
 • Product owner

Junior Business Developer Amsterdam

Als een junior Business Developer kom je nieuw de arbeidsmarkt op en heb je nog weinig ervaring. Het werk wat je als junior Business Developer zal uitvoeren zal voornamelijk een ondersteunende functie zijn voor het team. Als junior Business Developer kan je bijvoorbeeld bezig zijn met het benaderen van potentiële klanten, actieplannen schrijven, bestaande relaties onderhouden, onderzoek doen over de markt, het managen en bijhouden van de agenda’s en tijdschema’s, sociale media bijhouden en het voorbereiden van werkmeetings.

Medior Business Developer Amsterdam

Naarmate je meer ervaring opdoet in het vakgebied zal je uiteindelijk de titel medior Business Developer krijgen. Maar wat doet een medior Business Developer nou ten opzichte van een junior? Een medior Business Developer heeft nu eenmaal gemiddeld een bredere functieomschrijving en dus ook meer taken. Contacten verleggen met relaties en zelfstandig werken aan projecten zal ook met meer regelmaat voorkomen. Ook krijgt de medior beschikking over een, of eventueel groter, klantenportfolio.

Senior Business Developer Amsterdam

Na ongeveer vijf jaar in het vakgebied heb je naarmate de tijd zoveel ervaring en kennis opgenomen dat jij kan doorgroeien tot senior Business Developer. Maar wat doet een senior Business Developer voor een bedrijf? Als senior Business Developer krijg je een groot aantal taken en verantwoordelijkheden erbij. Deze taken kunnen zijn:

 • Het onderzoeken, targeten en het onderhouden van relaties met potentiële en bestaande klanten
 • Feedback van klanten verwerken in nieuwe inzichten om zowel content als producten aan te passen
 • Het onderhandelen van nieuwe partnerschappen en business alliances tussen zakelijke partners
 • Het creëren van concepten voor bedrijfsstrategieën en deze uitvoeren
 • Het leiden van projecten

De competenties van een Business Developer

Als Business Developer is het niet alleen van belang dat jouw persoonlijkheid bij het bedrijf past en er een leuke klik is. Tijdens een sales assessment en recruitment wordt er naast de persoonlijkheid ook de vaardigheden en competenties van een kandidaat in gedachte genomen. Een Business Developer zal in een bedrijf succesvol opereren als hij aan de volgende competenties voldoet:

Strategisch vermogen
Een goed strategisch vermogen is een vaardigheid die hand in hand gaat met een Business Developer. De vaardigheid om zowel de juiste als goede beslissingen te nemen is vanzelfsprekend heel belangrijk. Met deze vaardigheid houdt de Business Developer rekening met de verschillende invloeden, zowel intern als extern.

Business Development Manager

Nieuwsgierigheid
Nieuwsgierigheid, de competentie die ervoor zorgt dat jij altijd meer wilt weten en leren. Als Business Developer moet je constant op zoek gaan naar de nieuwste leads en weten waar je deze moet vinden. Met de constant veranderende omgeving in de markt is het van belang dat deze ten alle tijden wordt geobserveerd. Een ongeduldig nieuwsgierigheid is dan ook een pre voor een Business Developer.

Een analytisch vermogen
Als een Business Developer gebruik jij jouw analytisch vermogen niet alleen om situaties, problemen of vraagstukken op te lossen. Het analyseren van data en hieruit conclusies te trekken is iets wat een Business Developer doet om de ins-en-outs te kennen van de markten waarin hij zich bevindt.

Leiderschap
Als Business Developer zal jij naarmate de tijd uiteindelijk projecten gaan leiden. Een spannende verrichting als dit je eerste keer is of hierin niet ervaren bent. Leiderschap kwaliteiten spelen bij een project van belang wanneer er leiding wordt gegeven aan een groep mensen die samenwerkt aan een project. Met goede leiderschapskwaliteiten zorg jij namelijk voor duidelijke communicatieve vaardigheden, het delegeren van taken en het werk van anderen te beoordelen.

Organisatietalent
Als Business Development Manager ben jij echt een organisatietalent. Als Business Development Manager zorg jij ervoor dat alle taken uitgevoerd worden, eventuele taken delegeren en kunt dit allemaal op een schematische manier strategisch organiseren. Als Business Developer kan jij met jouw organisatievaardigheden taken werkelijk omzetten in daden en weet praktische oplossingen te vinden wanneer deze nodig zijn.

Salesvaardigheden
Als Business Developer zijn salesvaardigheden van belang. Een goede verkoper luistert namelijk doordacht naar de wensen van zijn klant. Kan jij heel goed onderhandelen? Tijdens gesprekken met zowel bestaande als potentiële klanten is het onderhandelen van belang om de wensen van de klant te voldoen en het meeste uit een deal te halen wanneer jij deze sluit.

Business Development Managar salaris: hoeveel verdien je als Business Development Manager in Amsterdam?

Het salaris van een Business Developer verschilt per bedrijf. Dit kan zowel te maken hebben met de omvang van het bedrijf als de relevante ervaring en opleidingen die het individu in bezit heeft. Maar wat verdient een Business Developer per carrièreniveau nou gemiddeld?

 • De gemiddelde junior Business Developer salaris is €40.800.
 • De gemiddelde medior Business Developer salaris is €48.400.
 • De gemiddelde senior Business Developer salaris is €55.500.

Jouw salaris als Business Development Manager hangt natuurlijk af bij welk bedrijf jij uiteindelijk opereert. Naast jouw salaris komen er mogelijk ook nog verschillende perks ter sprake zoals toegang tot cursussen, een bedrijfstelefoon, bedrijfslaptop, bedrijfsauto, abonnementen en daarnaast nog veel meer mogelijkheden! Heb jij hulp nodig bij het onderhandelen over jouw salaris? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag!

Business Development vacatures in Amsterdam

Omdat wij ons specialiseren in online mediamarketing beschikken wij over veel Business Development vacatures. Met de korte lijnen die wij hebben met deze toffe bedrijven worden wij constant op de hoogte gehouden over de meest recente Business Developer vacatures in Amsterdam.

Ben jij geïnteresseerd in onze Business Development vacatures in Amsterdam? Bekijk dan onderstaande jobs pagina voor de meest recente vacatures voor de beste bedrijven in Amsterdam waar jij per direct kan starten. Je kunt ook kijken op onze pagina met alle jobs.

Business Developer in Amsterdam | Voorkom diplomatieke miscommunicatie door revolutionaire vertaaltechnologie! €4.500,- P.M.

Ben jij woonachtig rondom Amsterdam? Ben jij een gedreven sales persoon? Beschik jij over een strategisch inzicht? Ben jij ijzersterk in onderhandelen? Heb jij een natuurlijk commercieel vermogen? Het bedrijf: Maak deel uit van het grootste SaaS platform in Nederland dat met hun vertaaltechnologie de taalbarrière wil elimineren als Business Developer! Internationale bedrijven doen zaken…

Bekijk vacature
Business Developer voor internationaal content technologiebedrijf – €3.500 – €5.000,- per maand ex-bonus omgeving Amsterdam.

Heb jij ervaring in sales? Ben jij sterk in het binnenhalen van nieuwe klanten? Beschik je over sterke sociale vaardigheden? Lijkt het je leuk in een internationale omgeving te werken? Klaar voor een nieuwe uitdaging in de omgeving Amsterdam? De organisatie: Internationaal content technologiebedrijf zoekt gedreven business developer! Reageer vandaag nog voor de rol van…

Bekijk vacature

Laten we contact opnemen!

Ben jij een Business Development Manager of zoek jij er één? Dan hore we graag van jou. Vul je naam, telefoonnummer, e-mail en LinkedIn in.