De kans is groot dat jij al op LinkedIn zit. LinkedIn is het platform voor zowel werkgevers als werknemers om netwerken te vergroten. Ben jij nu op zoek naar je nieuwe droombaan, wil jij je netwerk vergroten of wil jij je LinkedIn-profiel aantrekkelijk maken voor jouw bezoekers?
In deze blog beschrijven wij de 9 belangrijkste tips voor de ultieme LinkedIn-pagina in 2023. LinkedIn beloont namelijk de volledige profielen met voorrang in zoekopdrachten en met het volgen van deze tips weet jij hierop in te spelen.
1. Kies een professionele foto
Het eerste wat mensen zien als zij jouw LinkedIn-profiel bezoeken is je profielfoto. Mensen bekijken jouw profielfoto voordat ze hebben besloten om jouw profiel te bezoeken. Het gebruik van een professionele foto is niet alleen een must maar geeft ook aan wie je bent. Het lijkt vanzelfsprekend, echt zien wij nog vaak de volgende no go`s. Een korte disclaimer, als je het juist intentioneel doet om juist je persoonlijk te bellichten of om het juiste publiek te trekken – dan is het geen probleem. Echter heb je vaak je oude foto “snel” ge-upload. Het is dan wellicht tijd voor een professionele foto.
De grootste no go`s voor het selecteren van een profielfoto voor LinkedIn
- Een zonnebril die de ogen bedekken
- Een foto zo dichtbij dat jij volledig in beeld bent
- Een pet of muts die het gezicht bedekt
- Een paspoort of rijbewijs foto. We willen niet dat jouw profielfoto op een mugshot gaat lijken.
- Een foto van je huisdier of je favoriete plant
- Je favoriete vakantiefoto met een cocktail in je hand
- Je favoriete vakantiefoto met je 6e cocktail in je hand
- Foto`s met Snapchat filters of andere effecten
- Fotoloos, mensen zijn natuurlijk geïnteresseerd hoe jij er uit ziet
Klik hier voor enkele prachtvoorbeelden hoe het ieder geval niet moet.
Dus! Een headshot waarbij je gezicht duidelijk in beeld staat is de beste keuze. In de profielfoto draag je casual nette kleding en heb je geen afleidende achtergrond.
Zo kun je bijvoorbeeld Photofeeler gebruiken om je foto te testen!
2. Schrijf een kort maar krachtige headline
De korte tekst onder je naam wordt de kopregel genoemd. Dit is de eerste tekst die mensen lezen wanneer ze jouw profiel bezoeken en laat hen zien wat jouw toegevoegde waarde is. Dit is jouw elevator pitch, een korte presentatie wie jij bent, waarin jij de lezer uitnodigt om jouw profiel verder te bekijken.
Schrijf een korte, maar pakkende tekst, wat jouw expertises en karakteristieken zijn. LinkedIn geeft jou een limiet van 220 karakters om jezelf te beschrijven, maar deze hoef je niet allemaal te gebruiken. Met een grote lap tekst raakt jouw boodschap namelijk verloren. Less is more!
3. Kies een achtergrondbanner die jou reflecteert
Na het kiezen van een profielfoto is het tijd voor het kiezen van een achtergrondbanner. Deze banner vertelt wat over jou en laat jouw persoonlijkheid wat meer naar voren komen.
Maak je nog geen gebruik van een achtergrond banner? Met behulp van Canva kan je gemakkelijk en gratis leuke ontwerpen maken. Wanneer je een banner voor LinkedIn maakt hou dan het volgende formaat aan: 1584px breed en 396px hoog.
Kijk op Canva voor jou nieuwste LinkedIn banner!
4. Vermeld jouw contactgegevens om altijd benaderbaar te zijn
Met jouw LinkedIn-profiel wil je dat jouw connecties zo snel mogelijk in contact met jou kunnen komen. Niks is natuurlijk vervelender wanneer je iemand zo snel mogelijk wilt bereiken, maar zijn contactgegevens nergens zijn te vinden. Wanneer jouw contactgegevens makkelijk vindbaar zijn is de kans aanzienlijk groter jij benaderd kan worden.
Maak jij je nu zorgen om jouw mobiele gegevens? Geen zorgen, LinkedIn laat alleen jouw telefoongegevens zien aan contactgegevens waarmee jij daadwerkelijk gelinkt bent. Niks is natuurlijk vervelender om constant gebeld te worden met verkooppraatjes waar jij niet op te wachten staat.
Wil jij nou echt opvallen wanneer jij je contactgegevens achter laat? In de samenvatting, hierover wordt in het volgende hoofdstuk meer verteld, kan jij gebruik maken van visuals om deze gegevens uit de tekst te laten springen.
Voorbeelden van deze visuals kunnen zijn:
📞 +31 (0) 6 24 87 38 65
✉ hi@hypertalented.com
🌍 Kleine-Gartmanplantsoen 21, Amsterdam
5. Schrijf een pakkende samenvatting om potentiële werkgevers aan te spreken
In de Info pagina kan je een korte samenvatting over jezelf schrijven. Dit is een onderdeel wat veel mensen moeilijk vinden. Geef je wel de relevante informatie en spreekt dit potentiële werkgevers aan?
In deze tekst schrijf je inhoudelijke informatie over jezelf, wat je allemaal hebt bereikt en wat jou heeft gemaakt tot de persoon die je nu bent. Beschrijf je competenties die aanspreken tot jouw ideale werkgever en droombaan. Gebruik bepaalde trefwoorden waardoor jouw LinkedIn-profiel beter zichtbaar wordt en jij makkelijker gevonden kan worden.
Wees niet bang om uitgebreid te schrijven over jezelf. Met 2.600 karakters heb je de mogelijkheid om jezelf in detail te beschrijven.
5 extra tips over het schrijven van de perfecte LinkedIn samenvatting?
- Gebruik een duidelijke functietitel, als je gevonden wilt worden is het gebruik van zoekwoorden onmisbaar!
- Na een paar regels moet de lezer verder klikken om meer over jou te weten. De eerste 200 tekens zijn van uiterst belang als jij de aandacht van een lezer wilt trekken.
- Maak gebruik van duidelijke witregels en alinea`s. Een leesbare tekst is makkelijk om te scannen en oogt stukken aantrekkelijker voor de bezoekers van jouw profiel.
- Voor wie schrijf je eigenlijk? Dit is iets wat jij moet bedenken voordat jij begint met het schrijven van je tekst. Wordt dit een formele of informele tekst? Jouw schrijfstijl zal een bepaald publiek trekken. Het is aan jou om te bepalen wie dat publiek wordt!
- Laat je samenvatting door iemand anders lezen. Vraag iemand in de buurt, dit kan je broer of je collega zijn, of je tekst leesbaar is. Na het schrijven van een tekst ben je vaak zo lang bezig dat het bericht weliswaar verloren kan gaan. Een extra paar ogen die jouw tekst doorneemt is dan ook altijd welkom!
Weet je nog niet hoe je moet starten met het schrijven met een samenvatting over jezelf? Bekijk de voorbeelden onder deze link en begin met brainstormen!
6. Vermeld al jouw opleidingen en werkervaringen
Wanneer jij je opleidingen en werkervaringen op LinkedIn zet, vermeld dan elke functie die jij hebt gehad, wat deze rol precies inhield en wat je allemaal hebt bereikt en geleerd in die periode. Ook de beschrijving van je huidige functie is van belang. Omschrijf alle taken waarvoor jij nu verantwoordelijk bent en wat je allemaal tot nu toe in je huidige baan hebt bereikt.
Onderschat je vaardigheden en kennis niet! Beschrijf alle werkzaamheden en kennis die je tot nu toe hebt opgedaan in detail voor jouw toekomstige werkgever. Dit geeft bezoekers van jouw pagina een duidelijk beeld wie jij bent. Wel zo leuk natuurlijk!
Bij het toevoegen van opleidingen en werkervaringen heb je de mogelijkheid om media en links toe te voegen. Hierbij visualiseer jij je ervaringen, trek je de aandacht en weet jij je te onderscheiden van anderen hun LinkedIn profielen.
Wil jij media toevoegen bij jouw ervaringen? Bij het toevoegen of aanpassen van werkervaringen kan je naast de verschillende beschrijvingen ook media toevoegen. Met deze verwijzingen, video’s en afbeeldingen kan jij verder ingaan op je werkervaringen en opleidingen en jouw bezoeker additionele informatie aanbieden.
7. Bewerk je LinkedIn URL
Wanneer een LinkedIn-profiel wordt aangemaakt, worden er allemaal letters en cijfers achter de URL geplaatst. Niet iedereen besteedt evenveel aandacht aan de URL van een LinkedIn-profiel, maar het zijn de kleine details die het profiel perfect helpen maken.
De URL van een LinkedIn-profiel kan aangepast worden bij de profielinstellingen. Een URL bevat bij voorkeur alleen je naam en achternaam. Het vermelden van bedrijfsnamen en functies wordt niet geadviseerd doordat deze informatie nogal eens kan veranderen. Hierbij behoud je altijd dezelfde URL en ben je altijd makkelijk te vinden.
Zo kan je met een paar simpele klikken de vindbaarheid van jouw profiel een stuk makkelijker maken. Daarnaast oogt een overzichtelijke URL altijd stukken mooier. De standaard instelling laat jouw URL namelijk lijken op een binaire code. Oogt niet zo netjes natuurlijk. We willen natuurlijk niet dat jouw mooi opgemaakte LinkedIn-profiel een URL heeft die makkelijk te vermelden is op Cv’s en visitekaartjes.
8. Vraag jouw omgeving om aanbevelingen
Met het toevoegen van aanbevelingen onderscheid jij jouw profiel van de rest. Het toevoegen van aanbevelingen geeft jou een zo volledig mogelijk profiel. Het laat anderen zien waar jij goed in bent. Wanneer anderen aanbevelingen schrijven over jou, kan jij deze toevoegen op je profiel. Jij hebt natuurlijk niet zelf de mogelijkheid om deze teksten aan te passen. Dit versterkt het gevoel van vertrouwen bij degenen die jouw LinkedIn-profiel bezoeken.
Vraag dus om aanbevelingen in jouw netwerk voor het versterken van jouw LinkedIn-profiel! Dit zijn jouw reviews en laat dit anderen zien wat zij van jou kunnen verwachten.
Toffe voorbeelden van aanbevelingen die je op je pagina kan zetten zijn:
Wil jij graag anderen helpen met het opzetten van een ultieme LinkedInpagina. Laat hen ook een aanbeveling achter. Of het nou gaat om een student, docent, werkgever, werknemer of collega, er zijn allerlei manieren hoe jij hen hebt ervaren.
Met het schrijven van de perfecte aanbeveling let je op de volgende stappen
- Begin de aanbeveling met een pakkende openingszin.
Trek de aandacht van de lezer! Met het schrijven van deze korte tekst hoef je niet te overdrijven, je tekst moet wel geloofwaardig overkomen. - Beschrijf de relatie tussen jou en degene waarvoor jij dit schrijft.
Was dit jouw stagebegeleider die jou heeft geholpen deze periode, je mentor waarvan je zo veel van hebt geleerd of was dit de collega met wie jij altijd fijn hebt samen kunnen werken? Laat aan anderen zien hoe je diegene hebt leren kennen. - Vertel over de kwaliteiten, samenwerking en prestaties.
Hierin schrijf jij het inhoudelijke deel van de aanbeveling. Wat is onderscheidt jouw connectie vergeleken met anderen en waarom is hij/zij nou zo goed in hetgeen wat hij doet? Schrijf een kort maar inhoudelijk sterke tekst. Een aanbeveling moet namelijk makkelijk te lezen zijn voor bezoekers. Dus onthoudt, kort maar krachtig! - Schrijf wat persoonlijks
Hierin schrijf jij welke persoonlijke eigenschappen die jouw aanbeveling zo uniek maakt. Naast het vertellen van een korte anekdote is het ook belangrijk om na te denken over toekomstige werkgevers of werknemers. Tijdens het schrijven van de persoonlijkheid vermeld jij ook de soft skills, de karakteristieken die ervoor zorgde dat jullie samenwerking zo goed verliep. Soft skills zijn tegenwoordig steeds meer van belang en laten zien wat iemands toegevoegde waarde is in een groepsdynamiek. - De afsluiter
Als laatste schrijf jij een afluister. Een of twee zinnen die de aanbeveling zo sterk mogelijk afsluiten en een indruk kunnen achterlaten voor de bezoeker. “Een toevoeging voor het team” of “Je weet niet wat je mist met _ als collega” zijn enkele voorbeelden hiervan.
Met deze stappen kan jij beginnen met het schrijven van aanbevelingen. Teksten schrijven blijft ten alle tijden moeilijk, maar probeer voor elke positieve ervaring met iemand wat achter te laten. Dit helpt naast hen verder in hun carrière ook jou met het schrijven van deze teksten. Onthoudt, oefening baart kunst!
9. Het schrijven van bijdragen en artikelen
Wees niet bang om bijdragen en artikelen te schrijven voor jouw LinkedIn-profiel. Laat anderen zien wat jij allemaal meemaakt in jouw professionele carrière. Niet iedereen is even bekend met LinkedIn en de termen die daarbij horen. Lees verder wat de verschillen zijn en hoe je deze het best kunt inzetten.
Wat is een LinkedIn bijdrage?
Een LinkedIn bijdrage is een kort bericht die jij kant plaatsen op jouw pagina, zoals bij Twitter en Facebook ook kan doen. Een bijdrage is een simpele manier hoe jij een boodschap kan over brengen naar jouw netwerk. Met een bijdrage kan jij elke stap in jouw professionele voortgang delen, hoe klein het ook kan zijn. Afspraken, business meetings, nieuwe auto en allerlei andere berichten zijn geschikt voor het schrijven van een korte bijdrage. Een bijdrage is echt geschikt voor korte berichten.
Het schrijven van bijdragen helpt met het relevant houden van je LinkedIn profiel. Zo verschijnen jou bijdragen steeds op de tijdlijn van jouw connecties en kunnen zij hier interactie mee hebben. Hoewel een LinkedIn bijdrage laagdrempelig is en op de tijdlijn van jouw connecties komen, blijven deze niet heel lang zichtbaar. Doordat mensen vaker een bijdrage schrijven verplaatst jouw bijdrage langzaam naar beneden, uit het oog van connecties.
Wat is een LinkedIn artikel?
Met het schrijven van een LinkedIn artikel heb je veel meer mogelijkheden dan met het schrijven van een bijdrage. Met maar liefst 18.500 woorden heb jij de mogelijkheid om jezelf te verdiepen in een bepaald onderwerp. In tegenstelling tot een bijdrage, wat perfect schikt als een moment opname, is een artikel het perfecte hulpmiddel om jouw kennis en expertise te delen over een bepaald thema.
Het schrijven van artikelen heeft zo echt zijn voordelen. Jij als schrijver kan aan anderen jouw expertises laten zien over een onderwerp. Toch is het schrijven van een artikel hetzelfde als het schrijven van een bijdrage, je moet de lezer amuseren. Het schrijven van lijsten, bijvoorbeeld ‘de top 10…’ en het kritisch schrijven over een bepaald onderwerp nodig anderen aan om een discussie of gesprek aan te gaan. Artikelen zijn makkelijker terug te vinden, al helemaal op je profiel, dus neem je tijd om het perfecte artikel te schrijven. Dit is jouw kans om jouw expertises te tonen!
Benieuwd naar hoe je de perfecte LinkedIn artikel schrijft? Bekijk hier de top LinkedIn artikelen van 2022.
Samen met het schrijven van jouw bijdragen en artikelen plaats je ook relevante foto’s. Dit help met het verlevendigen van jouw pagina, trekt de aandacht van jouw publiek en geeft beeld aan jouw verhaal. Als het kan maak jij gebruik van je eigen foto’s. Als dat niet lukt zijn er verschillende sites waar jij de keuze hebt uit verschillende gratis afbeeldingen.
Enkele van deze websites zijn:
www.pixabay.com
www.pexels.com
www.unsplash.com
Zo, je hebt het einde van de blog bereikt
Na het lezen van dit artikel is het tijd om de nodige aanpassingen te maken aan jouw LinkedIn-pagina. Hopelijk heb jij tijdens het lezen van onze tips een hoop nieuwe dingen geleerd om jou de ultieme LinkedIn pagina te verzorgen!